Είναι εύλογο να πούμε ότι δεν θα θέλατε να πετάξετε το ρολόι σας στον τοίχο ή να το συνθλίψετε με ένα σφυρί. Ειδικά όταν επενδύετε τα χρήματά σας σε ένα ρολόι, το οποίο απολαμβάνετε να φοράτε, το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για επισκευές, λόγω κακής χρήσης.

Τα ρολόγια συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, η φθορά από την καθημερινή χρήση είναι αναμενόμενη, και ενώ τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε αυτήν, είναι αναπόφευκτο να προκύψουν ζημιές.

Ανάλογα τη ζημιά, η επισκευή ενός ρολογιού μπορεί να απαιτεί λίγο ή αρκετό χρόνο και χρήμα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι λογικό να θέλετε να αποφύγετε την καταστροφή του ρολογιού.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 5 συχνά λάθη που προκαλούν πολλές φορές ζημιά στο ρολόι σας, αλλά και τρόπους να αποφύγετε δαπανηρές επισκευές.

1. Ρύθμιση ημέρας, ημερομηνίας και άλλων λειτουργιών την λάθος ώρα

Μία συνήθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο μηχανισμό του ρολογιού, είναι η ρύθμιση της ημέρας, της ημερομηνίας και των άλλων λειτουργιών σε λάθος χρονικές στιγμές. Αυτό δεν είναι κάτι που πολλοί θα εξετάσουν, όταν σκέφτονται τα πράγματα που μπορούν να βλάψουν το ρολόι τους, αλλά στην πραγματικότητα, αν αρχίσετε να αλλάζετε την ημερομηνία μεταξύ των ωρών 9μμ και 3πμ, κινδυνεύετε να το καταστρέψετε.

Αυτό συμβαίνει διότι, παρόλο που οι ενδείξεις αυτές φαίνονται ότι αλλάζουν κοντά στα μεσάνυχτα, το ρολόι σας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αλλαγής της ημερομηνίας, αφού τα γρανάζια που πραγματοποιούν τις αλλαγές αυτές ξεκινούν να λειτουργούν από τις 9 μμ.

Όταν τα γρανάζια ενώνονται και εσείς ''σπρώξτε'' τον μηχανισμό επιπλέον χειροκίνητα, μπορεί να χαλάσει η σωστή ''ευθυγράμμιση'' τους. Τα ίδια αυτά γρανάζια αποσυνδέονται πλήρως στις 3 πμ περίπου.

Πώς να το αποφύγετε: Βεβαιωθείτε ότι ο δείκτης της ώρας βρίσκεται στο κάτω μισό του καντράν στις 5, 6 ή 7 η ώρα (δεν έχει σημασία αν είναι πμ ή μμ), όταν κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν βρίσκεστε στη «ζώνη κινδύνου».

Συνήθως, τέτοιου είδους προβλήματα συναντώνται περισσότερο στα vintage ρολόγια πάρα στα πιο σύγχρονα, αλλά είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να έχετε κατά νου.

2. Λάθος στο βίδωμα της κορώνας

Πολλά ρολόγια κυρίως τα καταδυτικά και τα αθλητικά έχουν κορώνα που βιδώνει στη κάσα, επιτρέποντας μεγαλύτερη αντοχή στη πίεση του νερού. Για να κουρδίσετε και να ρυθμίσετε αυτούς τους τύπους ρολογιών, πρέπει να ξεβιδωθεί η κορώνα από την κάσα και στη συνέχεια να βιδωθεί ξανά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εργοστασιακή αντοχή στο νερό.

Ωστόσο, είναι πιθανόν η κορώνα να είναι ελαφρώς έκτος ευθυγράμμισης και έτσι όταν την βιδώσετε ξανά, τα σπειρώματα στην κάσα του ρολογιού και της κορώνας να διασταυρωθούν και να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.

Πώς να το αποφύγετε: Εάν η κορώνα δεν έχει βιδωθεί σωστά στην κάσα, ή αν δεν φαίνεται να γυρίζει όσο συνήθως, απλά ξεβιδώστε την και επαναλάβετε. Μια κορώνα θα πρέπει να μπορεί να κάνει 2 έως 3 πλήρεις περιστροφές όταν είναι σωστά βιδωμένη και θα πρέπει να αγκαλιάζει την κάσα, χωρίς να υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο κενό μεταξύ τους.

3. Πάτημα μπουτόν χρονογράφου μέσα στο νερό

Όπως είναι λογικό, θα αναρωτιέστε γιατί κάποιος να πατήσει το μπουτόν του χρονογράφου μέσα στο νερό. Ωστόσο, το έχουμε δει να συμβαίνει.

Αν και οι περισσότεροι χρονογράφοι στην αγορά σήμερα είναι ανθεκτικοί στο νερό, πολύ λίγοι από αυτούς έχουν μπουτόν που εξακολουθούν να είναι ανθεκτικά στο νερό όταν πιέζονται κάτω από το νερό. Η εξωτερική δύναμη που συγκρατεί τα μπουτόν στη θέση τους, κρατά επίσης τις φλάντζες στη θέση τους. Μόλις τα μπουτόν πατηθούν, οι φλάντζες συστέλλονται και το νερό μπορεί να εισέλθει μέσα στο ρολόι.

Επειδή τα εσωτερικά μέρη του ρολογιού είναι μικρά και πολλά είναι μεταλλικά, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να σκουριάσουν ή να διαβρωθούν. Επιπλέον, τα καντράν και οι δείκτες μπορούν να αποχρωματιστούν και να σκουριάσουν γρήγορα. Αξίζει να σημειωθεί πως το νερό μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρή ζημιά σε ένα ρολόι με αποτέλεσμα να απαιτούνται δαπανηρές και χρονοβόρες επισκευές.

Πώς να το αποφύγετε: Απλά, μην πιέζετε τα μπουτόν του χρονογράφου σας, ενώ βρίσκεστε κάτω από το νερό.

4. Αποφύγετε να πλησιάζετε τους μαγνήτες

Πόσες φορές ως παιδί είχατε παίξει με ένα συνδετήρα και ένα μαγνήτη; Οι περισσότεροι θα θυμάστε πως την επόμενη μέρα ο συνδετήρας κολλούσε στο ψυγείο σας από μόνος του. Λοιπόν, κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με τα κινούμενα μέρη του ρολογιού σας.

Οι μαγνήτες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ρολόγια σας και είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε, εάν θέλετε να τα διατηρήσετε στην αρχική κατάσταση λειτουργίας τους.

Πώς να το αποφύγετε: Μην φοράτε ή τοποθετείτε το ρολόι σας κοντά σε αντικείμενα όπως φορητούς υπολογιστές, tablets, smartphones ή ηχεία.

Πώς θα μπορούσατε να δείτε αν το ρολόι σας έχει μαγνητιστεί; Απλά κουνήστε το αργά, πίσω και κάτω από μια πυξίδα. Εάν η βελόνα κινείται όταν το κάνετε, το ρολόι σας έχει μαγνητιστεί.

5. Δεν πιέζονται τα μπουτόν επαναφοράς στο μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό

Τα μπουτόν επαναφοράς δεν είναι πολύ συνηθισμένα. Πολλοί συλλέκτες ρολογιών δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους. Φαίνονται σαν μικρές κοιλότητες στο πλάι της κάσας και είναι παρόμοιοι με ένα μπουτόν χρονογράφου.

Ουσιαστικά, τα μπουτόν επαναφοράς ρυθμίζουν λειτουργίες όπως η ημερομηνία, η ημέρα, ο μήνας, η φάση φεγγαριού, κλπ, ενώ συναντώνται κυρίως σε ρολόγια με διηνεκές ημερολόγιο ή σε ρολόγια με πολλές λειτουργίες.

Για να τους χρησιμοποιήσετε σωστά, χρειάζεται μια γραφίδα για να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση. Τα μπουτόν επαναφοράς πρέπει να πιεστούν στο μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό και έπειτα να εξέλθουν πλήρως, προτού τους πιέσετε ξανά.

Εάν τα μπουτόν επαναφοράς δεν έχουν πιεστεί στο μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό, ή δεν έχουν εξέλθει πλήρως προτού πιέσετε ξανά, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει μια ''κακή ευθυγράμμιση'' των λειτουργιών ή ακόμα να γίνει σπάσιμο των γραναζιών του ρολογιού.

Πώς να το αποφύγετε: Πάρτε το χρόνο σας για να σπρώξτε τα μπουτόν επαναφοράς και αφήστε τους να εξέλθουν πλήρως, προτού πιέσετε ξανά.