Μηχανισμοί ρολογιών

Οι μηχανισμοί των ρολογιών στην πάροδο του χρόνου έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά και πλέον έχουμε πολλές επιλογές για το μηχανισμό του ρολογιού μας και την πηγή της ενέργειάς του!

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες μηχανισμών είναι τα μηχανικά ρολόγια και τα ρολόγια quartz τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε υποκατηγορίες.

 

1. Μηχανικά ρολόγια

Λειτουργούν με τη βοήθεια ενός ελατηρίου και γραναζιών τα οποία μεταφέρουν την ενέργεια του συσπειρωμένου ελατηρίου σε κινητική ενέργεια για το μηχανισμό του ρολογιού 

2. Κουρδιστοί μηχανισμοί

Τα πρώτα ρολόγια που κατασκευάστηκαν ήταν τα κουρδιστά, αυτά τα ρολόγια έπρεπε να τα κουρδίσουμε καθημερινά για να συσπειρωθεί το ελατήριο στο εσωτερικό του μηχανισμού και αυτό με τη σειρά του έχοντας την τάση να επανέλθει στην αρχική του μορφή να δίνει ενέργεια και κίνηση στα γρανάζια του ρολογιού μας.

Υπάρχουν και σήμερα κουρδιστά ρολόγια αλλά στην πλειοψηφία τους τα μηχανικά ρολόγια αποτελούνται από τα αυτόματα ρολόγια

3. Αυτόματοι μηχανισμοί

Τα ρολόγια με αυτόματο μηχανισμό είναι η εξέλιξη του κουρδιστού ρολογιού.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του καθημερινού κουρδίσματος του ρολογιού πρόσθεσαν τη δυνατότητα στο ρολόι μας να μπορεί να κουρδίζει με την κίνηση του χεριού μας περιστρέφοντας ένα ρότορα ο οποίος με τη σειρά του συσπειρώνει το ελατήριο.

Τα αυτόματα ρολόγια είναι τα πλέον διαδεδομένα στα high end ρολόγια και την υψηλή ωρολογοποιία. Οι μεγαλύτερες ωρολογοποιίες χρησιμοποιούν πλέον σχεδόν αποκλειστικά αυτόματους και σε ορισμένες περιπτώσεις κουρδιστούς μηχανισμούς (Rolex, patek Philippe, Vacheron constantineκ.α.)

4. Quartz μηχανισμοί

Ένα ρολόι χαλαζία (quartz) είναι ένα ρολόι που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταλαντωτή που ρυθμίζεται από ένα κρύσταλλο χαλαζία (quartz) για τη μέτρηση του χρόνου.

Η “επανάσταση του quartz” έγινε το 1969 όταν η Ιαπωνική Seiko έφτιαξε το πρώτο ρολόι χειρός με μηχανισμό quartz, το μοντέλο astron.

Ο μηχανισμός αυτός είναι πολύ πιο οικονομικός σε σχέση με τους αυτόματους και κουρδιστούς μηχανισμούς και επέτρεψε στην ραγδαία εξάπλωση των ρολογιών χειρός.

Η πηγή της ενέργειας ενός quartz μηχανισμού διαφοροποιείται σε 3 κατηγορίες.

5. Quartz μπαταρίας

Οι πιο κοινοί μηχανισμοί που συναντάμε στην πλειοψηφία των ρολογιών χρησιμοποιούν μια μπαταρία η οποία χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 1,5 με 2 χρόνια.

6. Kinetic

Τα ρολόγια kinetic τα οποία χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό αυτόματου και quartz μηχανισμού μετατρέποντας την κινητική σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύοντας την σε ένα πυκνωτή.

7. Ηλιακά ρολόγια

Και τέλος τα ηλιακά ρολόγια τα οποία έχουν διάφορες ονομασίες (solar, eco drive, touch solar, κ.α) τα ηλιακά ρολόγια φορτίζουν μετατρέποντας το τεχνητό ή το φυσικό φως σε ηλεκτρικό το οποίο και αποθηκεύουν σε ένα πυκνωτή.