Ιδιότητες που καθορίζουν ένα κόσμημα με σμαράγδι:

Τα σμαράγδια, όπως και όλοι οι χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι, βαθμολογούνται χρησιμοποιώντας τέσσερις βασικές παραμέτρους - τα τέσσερα Cs της γνώσης: χρώμα, καθαρότητα, κόψιμο και βάρος σε καράτια. Κανονικά, στην κατάταξη των χρωματιστών πολύτιμων λίθων, το χρώμα είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Ωστόσο, εάν ταξινομούσαμε αυτά τα τέσσερα στοιχεία η καθαρότητα θα ερχόταν στην δεύτερη θέση. Ένα σμαράγδι πρέπει να διαθέτει όχι μόνο μια καθαρή πράσινη απόχρωση όπως περιγράφεται παρακάτω, αλλά και έναν υψηλό βαθμό διαφάνειας για να θεωρηθεί κορυφαίος πολύτιμος λίθος.

Στη δεκαετία του 1960, η αμερικανική βιομηχανία κοσμημάτων άλλαξε τον ορισμό του σμαραγδιού για να συμπεριλάβει το πράσινο βερύλιο που φέρει βανάδιο. Ως αποτέλεσμα, τα σμαράγδια του βαναδίου που αγοράζονται ως σμαράγδια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Στην Αμερική, η διάκριση ανάμεσα στα παραδοσιακά σμαράγδια και το νέο είδος βαναδίου αντικατοπτρίζεται συχνά στη χρήση όρων όπως το «κολομβιανό σμαράγδι».

Χρώμα

Στη γεμολογία, το χρώμα χωρίζεται σε τρία συστατικά: απόχρωση, κορεσμός και τόνος. Τα σμαράγδια εμφανίζονται σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από κίτρινο-πράσινο έως μπλε-πράσινο, με την κύρια απόχρωση να είναι απαραιτήτως πράσινη. Το κίτρινο και το μπλε είναι τα φυσιολογικά δευτερεύοντα χρώματα που βρίσκονται στα σμαράγδια. Μόνο πολύτιμοι λίθοι μεσαίου έως σκούρου τόνου θεωρούνται σμαράγδια. Οι ελαφριοί πολύτιμοι λίθοι είναι γνωστοί με το είδος είδους πράσινο beryl. Τα καλύτερα σμαράγδια είναι περίπου 75% τόνος σε κλίμακα όπου ο τόνος 0% είναι άχρωμος και 100% είναι αδιαφανής μαύρος. Επιπλέον, ένα λεπτό σμαράγδι θα είναι κορεσμένο και θα έχει έντονη απόχρωση. Το γκρι είναι ο κανονικός τροποποιητής κορεσμού ή μάσκα που βρίσκεται στα σμαράγδια μια γκριζοπράσινη απόχρωση είναι μια θαμπό-πράσινη απόχρωση.

Σαφήνεια

Τα σμαράγδια τείνουν να έχουν πολλά εγκλείσματα και ρωγμές στην επιφάνεια. Σε αντίθεση με τα διαμάντια, όπου το πρότυπο του φακού, δηλαδή μεγέθυνση 10 ×, χρησιμοποιείται για να βαθμολογήσει τη σαφήνεια, τα σμαράγδια βαθμολογούνται από το μάτι. Έτσι, εάν ένα σμαράγδι δεν έχει ορατά εγκλείσματα στο μάτι (υποθέτοντας κανονική οπτική οξύτητα) θεωρείται άψογο. Οι πέτρες που δεν έχουν ρωγμές στην επιφάνεια είναι εξαιρετικά σπάνιες και ως εκ τούτου σχεδόν όλα τα σμαράγδια αντιμετωπίζονται για να βελτιώσουν την φαινομενική σαφήνεια. Τα εγκλείσματα και οι ρωγμές μέσα σε ένα σμαράγδι περιγράφονται μερικές φορές ως jardin (γαλλικά για τον κήπο), λόγω της ποώδους εμφάνισής τους. Οι ατέλειες είναι μοναδικές για κάθε σμαράγδι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό μιας συγκεκριμένης πέτρας. Οι πέτρες που είναι καθαρές για τα μάτια με έντονη πράσινη απόχρωση, με όχι περισσότερο από 15% οποιασδήποτε δευτερεύουσας απόχρωσης ή συνδυασμού (είτε μπλε ή κίτρινο) μεσαίου-σκοτεινού τόνου, έχουν τις υψηλότερες τιμές. Η σχετική μη ομοιομορφία παρακινεί την κοπή σμαραγδένων σε μορφή cabochon, παρά σε πολύπλευρα σχήματα. Τα πολύχρωμα σμαράγδια συνήθως δίνουν ένα οβάλ κόψιμο, ή το σμαραγδένιο κομμάτι, ένα ορθογώνιο κόψιμο με όψεις γύρω από την άνω άκρη.

Το προϊόν προστέθηκε στην λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης.
Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.