Πότε αλλάζει ή ώρα; Θα είναι για τελευταία φορά;

Δύο φορές το χρόνο αλλάζουμε την ώρα πηγαίνοντας μία ώρα μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών μας. Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, φέτος στις 28 του μηνός, όταν τα ρολόγια μας δείξουν 3:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να τα γυρίσουμε μια ώρα μπροστά για να ρυθμίσουμε τη Θερινή ώρα ή Daylight saving time DST.

Αντίστοιχα η χειμερινή ώρα τίθεται σε εφαρμογή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 4:00 τα ξημερώματα γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα πίσω.

Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το θεσμό της αλλαγής της ώρας καθώς η Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απόφασή της τερματίζει το 2021 την αλλαγή της ώρας. Όσα κράτη μέλη θέλουν να κρατήσουν την θερινή ώρα θα αλλάξουν τελευταία φορά ώρα την Κυριακή 28 Μαρτίου, ενώ όποιο κράτος μέλος θέλει να κρατήσει την χειμερινή ώρα θα αλλάξει για τελευταία φορά ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ποια μορφή ώρας θα επιλέξει.

Ωστόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα τη θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα να μην έχει οριστικοποιηθεί το πότε η πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής θα αποκτήσει και νομική ισχύ.

Γιατί αλλάζει η ώρα και πότε ξεκίνησε η αλλαγή;

Η αλλαγή της ώρας αν και είχε προταθεί και από το Βενιαμίν Φραγκλίνο και από τον Γούίλιαμ Γουίλετ, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Γερμανία το 1916 κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου με σκοπό την εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αρκετά κράτη το υιοθέτησαν κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αλλά στη συνέχεια καταργήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Στη δεκαετία του 1970 όπου και ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση επανέφεραν το θέμα και με οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης η οποίο υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το σύστημα ξεκίνησε το 1975 η εφαρμογή θερινής ώρας.

Το σύστημα αυτό δεν έχει υιοθετηθεί από όλες τις χώρες καθώς για ορισμένες όπως η Ισλανδία λόγω της γεωγραφικής της θέσεις ενώ άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν εδώ και χρόνια σταματήσει την αλλαγή της ώρας.

Με τη απόφαση της Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρίνοντας ότι τα “ενεργειακά” πλεονεκτήματα που προσφέρει η αλλαγή της ώρας είναι μικρότερα σε σχέση με τη σύγχυση που προκαλεί και στις εμπορικές σχέσεις αλλά και στους πολίτες αποφάσισε να τερματίσει αυτό το σύστημα.

Εσείς θα θέλατε να σταματήσει η αλλαγή της ώρας; Και αν ναι ποια θα θέλατε να υιοθετήσει η Ελλάδα;