Ένας σύντομος οδηγός για τα 7 πιο δημοφιλή είδη ρολογιών

Ποια είδη ρολογιών υπάρχουν; Τι σκοπό εξυπηρετεί το κάθε είδος;

Αυτές και πολλές άλλες απορίες σας θα λυθούν αφού διαβάσετε αυτό το κείμενο.

Υπάρχουν πολλά είδη ρολογιών, το κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικές χρήσεις και έχουν ξεχωριστές λειτουργίες και δυνατότητες.

Diver watches

Τα καταδυτικά είναι σπορ ρολόγια με κοινό τους χαρακτηριστικό τη μεγάλη τους αντοχή στο νερό και ειδικότερα στην πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε αυτό σε μεγάλο βάθος. Ο πολύ καλός φωσφορισμός των δεικτών και των στοιχείων της ώρας ενώ η περιστρεφόμενη στεφάνη για να γνωρίζει ο δύτης πόση ώρα είναι στο νερό είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό το οποίο συνηθίζετε.

Κάθε σοβαρή ωρολογοποιία που σέβεται τον εαυτό της και τους πελάτες της έχει τουλάχιστον ένα καταδυτικό ρολόι στη συλλογή της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταδυτικού ρολογιού η σειρά Promaster της Citizen και η σειρά Diver Prospex της Seiko.

Dress watch

Το “επίσημο” ρολόι πρέπει να υπάρχει σε κάθε συλλογή. Ο σκοπός ύπαρξης αυτού του ρολογιού είναι όταν το φοράμε να ταιριάζει με ένα σμόκιν, ένα κοστούμι ή οποιαδήποτε επίσημη αμφίεση. Συνήθως έχουν λεπτό προφίλ για να μπορεί να “γλιστρήσει” κάτω από το μανίκι του πουκαμίσου. Η στεγανότητα στο νερό, η ευκρίνεια των δεικτών και ο φωσφορισμός στο σκοτάδι έρχονται σε δεύτερη μοίρα καθώς πρωτεύον είναι το κομψό σχέδιο, η ομορφιά του καντράν, της κάσας και του μπρασελέ ή του λουριού που φορά, να είναι ένα κόσμημα για τον καρπό!

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βρούμε την σειρά Tissot LeLocle αλλά και τα ρολόγια της Seiko από τη σειρά Pressage.

Chronograph-racing watches

Τα ρολόγια με χρονογράφο και ταχύμετρο δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τους επαγγελματίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χρονομέτρηση των αγώνων ταχύτητας αλλά και για διάφορες αθλητικές δραστηριότητες

Ο χρονογράφος είναι επί της ουσίας ένα χρονόμετρο το οποίο συνήθως ενεργοποιείται, σταματά και επανέρχεται στην αρχική του θέση με το πάτημα των κουμπιών τα οποία βρίσκονται πάνω και κάτω από την κορώνα του ρολογιού μας.

Ο χρονογράφος είναι από της αγαπημένες λειτουργίες των φίλων της ωρολογοποιίας και των βρίσκουμε σε διάφορα ρολόγια με πολλές παραλλαγές αλλά και λειτουργίες (fly-back chronograph, χρονογράφος ακρίβειας 1/100 του δευτερολέπτου κτλ)

Το ταχύμετρο είναι μια κλίμακα η οποία τοποθετείτε είτε στο στεφάνι του ρολογιού είτε στην εσωτερική περίμετρο του καντράν και μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε τη μέση ταχύτητα ενός οχήματος ή ενός δρομέα!

Ρολόγια με χρονογράφο μπορούμε να βρούμε και σε άλλες κατηγορίες π.χ diver ρολόγια με χρονογράφο ή pilot ρολόγια με χρονογράφο.

Ο χρονογράφος της Hamilton Intramatic είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας και είναι η επανέκδοση του πρώτου ρολογιού με χρονογράφο της Hamilton και ένα από τους πρώτους που βγήκαν ποτέ!

Μία άλλη σειρά με ποικιλία σε χρονογράφους και μάλιστα σε προσιτές τιμές είναι η σειρά Edifice της Casio με ψηφιακούς και αναλογικούς χρονογράφους μεγάλης ακρίβειας.

Beater watches

Τα ρολόγια που αντέχουν στη σκληρή χρήση και δεν φοβόμαστε να τα ταλαιπωρήσουμε ή όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι “A watch that can take a beating”

Τα ρολόγια αυτής της κατηγορίες είναι σπορ, αντέχουν στο νερό έχουν καλή αντικραδασμική ιδιότητα και αρκετές φορές και αντιμαγνητικές ιδιότητες

Τα περισσότερα σπορ ρολόγια μπορούν να μπουν και σε αυτή την κατηγορία καθώς είναι κατασκευασμένα να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες.

Το ρολόι που εισήγαγε αυτή την κατηγορία πριν από 30 χρόνια και από τότε είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος είναι τα ρολόγια της casio από τη σειρά G-shock. Οικονομικά, αδιάβροχα, με μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα και τους κραδασμούς, ένα ρολόι που θα αντέξει σε κάθε συνθήκη όσο σκληρές και αν είναι!

Every day watch

Το ρολόι που θα μπορούσε να φορεθεί καθημερινά για τις διάφορες ασχολίες του χρήστη εξαρτάται προφανώς και από τις ανάγκες του καταναλωτή. Αν η εργασία σου απαιτεί επίσημο ντύσιμο σακάκι και πουκάμισο και ένα Dress watch θα μπορούσε να είναι το ρολόι της καθημερινής μας χρήσης ενώ αν η καθημερινή μας αμφίεση είναι πιο casual θα μπορούσε και ένα σπορ ρολόι όπως ένα καταδυτικό ρολόι να μας συνοδεύει στις καθημερινές μας περιπέτειες.

Ένας γενικός κανόνας είναι να έχει κάποια χαρακτηριστικά όπως ατσάλινη κάσα ή από κάποιο άλλο ανθεκτικό υλικό για να αντέχει στην καθημερινή χρήση, να έχει μια στεγανότητα τουλάχιστον 5 bar να μπορεί να αντέξει σε μια τυχαία επαφή με το νερό όπως πλύσιμο χεριών ή τις σταγόνες τις βροχής. Καλό είναι να έχει κάποια στοιχειώδη ευκρίνεια στο σκοτάδι με φωσφορισμό στους δείκτες ή και στα στοιχεία της ώρας.

Το Tissot Gentleman είναι ο ορισμός της κατηγορίας every day ισορροπώντας απόλυτα μεταξύ επίσημου και σπορ, ενώ στη standar σειρά της Casio θα βρείτε πληθώρα επιλογών σε προσιτές τιμές.

Smartwatches

Η πιο πρόσφατη σειρά ρολογιών που έχει εισέλθει για τα καλά στον κόσμο της ωρολογοποιήας είναι τα smartwatches ή connected watches.

Έχουν πληθώρα λειτουργιών και ειδοποιήσεων, δυνατότητα παραμετροποιήσεων και τη δυνατότητα μετρήσεων και παρακολούθησης διαφόρων δεικτών. Για τη βέλτιστη λειτουργία τους χρειάζονται τη σύνδεση με ένα smartphone.

Η OOZOO μας προσφέρει προσιτά και στυλάτα smartwatch με βασικές λειτουργίες όπως μέτρηση βημάτων, καρδιακών παλμών και πολλά άλλα ενώ για τους πιο απαιτητικούς η Garmin προσφέρει κορυφαίες δυνατότητες όπως λειτουργίες GPS προπονητικά προγράμματα και πολλά άλλα.

Pilot watches

Τα ρολόγια για πιλότους ήταν τα πρώτα ρολόγια χεριού που κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν τους αεροπόρους στις αρχές του 20ου αιώνα να χρονομετρούν και να διαβάζουν την ώρα χωρίς χρειάζεται να απασχολούν τα χέρια τους.

Ανήκουν και αυτά όπως τα καταδυτικά ρολόγια στην ευρύτερη κατηγορία των σπορ ρολογιών αν και υπάρχουν και πιλοτικά ρολόγια με πιο κομψή γραμμή. Βασικό χαρακτηριστικό είναι να μπορούμε να διαβάσουμε την ώρα ρίχνοντας μια ματιά στο καντράν του ρολογιού μας σε όλες τις συνθήκες είτε μέρα είτε νύχτα, με έντονο ή χαμηλό φωτισμό. Σε αρκετά ρολόγια για πιλότους μπορούμε να βρούμε και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες όπως παρακολούθηση ώρας σε πολλαπλές χρονικές ζώνες (ρολόγια GMT) δυνατότητα μέτρησης απόστασης, κατανάλωσης καυσίμου κτλ

Η Hamilton έχει αφιερώσει ολόκληρη συλλογή τα khaki pilot σε αυτή την κατηγορία, η Citizen στην επαγγελματική σειρά promaster έχει σειρά για επαγγελματίες πιλότους αλλά και λάτρεις του πιλοτικού στυλ ενώ τα Ελβετικά Aviator όπως υποδηλώνει και το όνομα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένα στην κατηγορία pilot watch